شرکت های تعاونی

شرکت‌های تعاونی از دیگر شرکت‌های تجاری هستند که هدفشان با باقی شرکت‌هایی که تاکنون درباره‌ آن‌ها صحبت شد

به تمامی سوالاتی که ذهن مخاطبان مارا به خود درگیر کرده در این مقاله به شرح آن میپردازیم

شرکت‌های تعاونی

شرکت های تعاونی

شرکت های تعاونی از دیگر شرکت‌های تجاری هستند که هدفشان با باقی شرکت‌هایی که تاکنون درباره‌ آن‌ها صحبت شد کاملا متفاوت است زیرا هدف شرکت‌های دیگر فعالیت با هدف سود دهی و بهره برداری بیشتر است در صورتی که هدف اصلی شرکت تعاونی کمک به بهبود وضع اقتصادی و رفاه شرکاء و تامین نیاز‌های مخصوص آن‌ها است.

هدف اصلی این شرکت‌ها کمک به بهبود وضع اقتصادی و رفاه شرکاء است و معمولاَ در زمانی تشکیل می‌شود که وضع اقتصادی نامساعد باشد و به دلیل تورم و گرانی‌، قدرت خرید مردم کم باشد پس برای ارائه خدمات به اقشار کم درآمد به وجود می‌آیند.

تشکیل و اداره شرکت های تعاونی

شرکت تعاونی یا در قالب شرکت سهامی تشکیل می‌گردد یا مطابق مقررات اساس نامه ماده 193 قانون تجارت در این باره می‌گوید: شرکت تعاونی تولید یا مصرف امکان دارد طبق قوانین شرکت سهامی یا طبق مقررات مخصوصی که با تراضی شرکاء به وجود آمده  تشکیل شود.

اساس نامه شرکت تعاونی باید دارای نام با قید کلمه تعاونی، هدف، موضوع، حوزه عملیات، مدت کار شرکت، نشانی، میزان سرمایه، حداقل و حداکثر اعضا به نسبت سرمایه و فرصت اشتغال و نوع فعالیت باشد.

تشکیلات شرکت های تعاونی

تشکیلات این شرکت دارای سه رکن اساسی است که شامل

مجمع عمومی

از اجتماع اعضای تعاونی یا نمایندگان آن‌ها به دو صورت عادی و فوق العاده به وجود می‌آید. انتخاب هیات مدیره و بازرسان، رسیدگی به ترازنامه، حساب سود و زیان و گزارش‌های مالی و تصویب بودجه سالیانه، تعیین سیاست‌های شرکت از جمله وظایف مجمع عمومی عادی و اتخاذ تصمیم در خصوص افزایش یا کاهش سرمایه و انحلال شرکت از وظایف مجمع عمومی فوق العاده محسوب می‌شود.

هیات مدیره

شامل حداقل 3 نفر و حداکثر 7 عضو است که از میان اعضای شرکت انتخاب می‌شوند و مسئولیت اداره امور تعاونیرا بر عهده دارند.

اجرای صحیح  اساسنامه، اجرای تصمیمات مجمع عمومی، تهیه صورت‌ها و گزارشات مالی برای ارائه به مجمع عمومی، دعوت از مجامع عمومی و نظارت بر امور جاری از جمله وظایف هیات مدیره است.

بازرسان

بازرس توسط مجمع عمومی عادی انتخاب خواهد شد مسئول نظارت بر عملکرد هیات مدیره و اجرای تصمیمات مجمع و اساسنامه است.بازرس باید از روند صحیح تهیه گزارش مالی و تهیه و تنظیم صورت های مالی شرکت اطمینان حاصل کند و گزارش خود را به مجمع عمومی سالیانه ارائه نماید.

رسیدگی به شکایات احتمالی اعضاء از نحوه مدیریت و عملکرد هیات مدیره هم به عهده بازرس است که باید نتیجه را به مجمع ارائه دهد.

شرایط ثبت شرکت های تعاونی

تاسیس شرکت‌های تعاونی طبق اقدام مجمع موسس که شامل عده ای افراد واجد شرایط عضویت هستند صورت می‌گیرد، تعداد اعضای مجمع عمومی موسس هفت نفر است که سه نفر از بین خود به عنوان هیات موسس انتخاب می‌نمایند و متعاقباَ هیات یک نفر نماینده تام الاختیار به اداره کل تعاون معرفی می‌کند.

 اساسنامه پیشنهادی بعد از بررسی با موافقت حداقل دو سوم اعضاء تصویب خواهد شد و اعضایی که با اساسنامه موافقت نداشته باشند می‌توانند تقاضای عضویت خود را پس بگیرند.

حداقل و حداکثر تعداد عضو در شرکت‌های تعاونی‌ به نسبت سرمایه و فرصت اشتغال و نوع فعالیت و رعایت اصل عدم تمرکز و تداول ثروت به موجب آیین نامه مصوبه وزارت تعاون تعیین خواهد شد.

ولی در کل تعداد اعضا از 7 نفر کمتر نخواهد بود اولین هیات مدیره انتخاب شده شرکت تعاونی موظف است پس از اعلام قبولی با انجام تشریفات مقرر نسبت به ثبت شرکت اقدام کند.

مدارک لازم برای ثبت شرکت تعاونی

برای ثبت شرکت‌های تعاونی پس از طرح و تصویب ارائه مدارک زیر در چهار نسخه به اداره ثبت شرکت‌ها الزامی است.

  • صورت جلسه تشکیل مجمع موسس و اولین مجمع عمومی عادی، اسامی اعضاء و هیات مدیره منتخب، بازرس و مدیرعامل شرکت.
  • اساسنامه مصوب مجمع عمومی
  • ·درخواست کتبی ثبت
  • طرح پیشنهادی و ارائه مجوز وزارت تعاون
  • · رسید پرداخت مقدار سرمایه
  • مدارک دعوت تشکیل اولین جلسه مجمع عمومی عادی
  • موافقت نامه تشکیل شرکت یا اتحادیه
  • مجوز ثبت شرکت یا اتحادیه

شرایط عضویت در تعاونی‌ها

  • تابعیت ایران
  • عدم ممنوعیت قانونی و حجر یا ورشکستگی به تقصیر
  • عدم اختلاس و کلاهبرداری
  • درخواست کتبی عضویت و تعهد رعایت مقررات اساسنامه تعاونی
  • عدم عضویت در تعاونی مشابه

خروج عضو از شرکت اختیاری است ولی در صورتی که خروج نامبرده باعث ضرر برای شرکت باشد فرد مذکور ملزم به جبران خسارت خواهد بود.

اعضاء تعاونی در صورت پیشنهاد هر یک از مدیران و تصویب مجمع عمومی در مواردی از جمله از دست دادن هر یک از شرایط عضویت مقرر در قانون، عدم رعایت مقررات اساسنامه و سایر تعهدات قانونی پس از هر اخطار کتبی توسط هیات مدیره با تصویب مجمع عمومی فوق العاده، ارتکاب اعمالی که موجب زیان مادی به شرکت شود و وی نتواند ظرف مدت یک سال آن را جبران نماید، اعمالی که به حیثیت یا اعتبار شرکت صدمه وارد نماید یا با شرکتی رقابت ناسالم داشته باشد اخراج خواهند شد.

مراحل اخذ پروانه تاسیس

  • درخواست کتبی شرکت تعاونی
  • ارائه مدارک ثبت شرکت تعاونی و آگهی تاسیس درج شده در روزنامه رسمی.
  • تعیین کد مخصوص از طرف وزارت تعاون یا اداره کل تعاون استان که برای اتحادیه تعاونی ثبت شده است.
  • صدور پروانه تاسیس برای متقاضی توسط وزارت تعاون یا اداره کل تعاون استان.

مرجع ثبت این شرکت

مرجع ثبت تعاونی‌ها در تهران اداره کل ثبت شرکت‌ها و در شهرستان‌ها اداره ثبت واقع در مرکز اصلی تعاونی است.

هرگونه تغییری که در آینده در اساسنامه یا در اعضای هیئت مدیره، بازرسان و مدیر عامل تعاونی یا حتی در سرمایه آن صورت گیرد، باید به مرجع ثبت تعاونی اعلام شود.

مدارک لازم برای ثبت و اخذ مجوز ثبت

مدارک و اوراقی که اولین هیئت مدیره برای اخذ مجوز ثبت تعاونی باید همراه درخواست خود به وزارت تعاون تسلیم کنند، شامل:    

  • اساسنامه شرکت
  • دعوتنامه تشکیل اولین مجمع عمومی عادی
  • صورت جلسه اولین مجمع عمومی عادی، دایر بر تصویب اساسنامه و انتخاب اولین هیئت مدیره و بازرسان
  • رسید پرداخت مقدار وجوه لازم سرمایه تعاونی، مطابق با اساسنامه
  • اسامی و مشخصات داوطلبان تشکیل تعاونی
  • اسامی حاضران در اولین مجمع عمومی عادی که حاوی امضای آن‌ها باشد
  • اسامی و مشخصات و نشانی اعضاء اولین هیئت مدیره و بازرسان اعم از اصلی یا علی البدل و مدیرعامل که حاوی امضای آن‌ها باشد
  • قبولی کتبی اعضاء اولین هیئت مدیره و بازرسان
  • صورت جلسه راجع به اولین جلسه هیئت مدیره مبنی بر انتخاب رئیس و نایب رییس و منشی هیئت مدیره، انتخاب صاحبان امضاء مجاز و اسامی و مشخصات آن‌ها و انتخاب مدیر عامل

آگهی ثبت تعاونی

ثبت تعاونی به وسیله درج آگهی در روزنامه رسمی به اطلاع عموم خواهد رسید و می‌توان علاوه بر روزنامه رسمی در یکی از روزنامه‌های محلی یا با الصاق آگهی در معابر عمومی مرکز تعاونی نیز ثبت آن را اعلام کرد.

هرگونه تغییری که بعداَ در اساس نامه داده خواهد شد باید در روزنامه رسمی آگهی شود ولی انتشار آگهی در روزنامه رسمی برای اعلام تغییر هیئت مدیره و بازرسان و مدیر عامل الزامی نیست.

پروانه تاسیس

هیئت مدیره تعاونی پس از ثبت باید از وزارت تعاون پروانه تاسیس بگیرد و پس از اخذ پروانه تاسیس شرکت تعاونی می‌تواند شروع به فعالیت کند.

مدارک لازم برای اخذ پروانه تاسیس

  • کپی مدارک ثبت تعاونی که از مرجع ثبت دریافت شده
  • اصل مدارک ثبت
  • نسخه ای از روزنامه رسمی که آگهی تشکیل شرکت تعاونی در آن چاپ شده
  • تقاضانامه برای اخذ پروانه تاسیس که به عنوان وزارت تعاون نوشته شده است

 وزارت تعاون پس از بررسی، پروانه تاسیس شرکت تعاونی را صادر خواهد کرد لازم به ذکر است که شرکت‌های تعاونی، اعم از تولیدی و توزیعی، علاوه بر اخذ مجوز تشکیل و تاسیس از وزارت تعاون، باید برای انجام فعالیت حسب قوانین و مقررات مربوط از دستگاه های ذی ربط نیز مجوز لازم اخذ کنند.

مسئولیت اولین هیئت مدیره در صورت عدم اقدام به ثبت

طبق قانون، اولین هیئت مدیره تعاونی موظف است به ثبت تعاونی اقدام کند. پس هرگاه هیئت مدیره مزبور به ثبت آن اقدام نکند، به علت عدم انجام وظیفه مسئول خسارتی که از این لحاظ متوجه داوطلبان عضویت می شود خواهد بود. مسئولیت اولین هیئت مدیره در عدم اقدام به ثبت تعاونی، ناشی از تفریط است.

تفریط ترک عملی است که انجام آن بر عهده شخص باشد و در مانحن فیه اولین هیئت مدیره به وظیفه ای که قانوناً بر عهده دارد عمل نکرده است.

معافیت از مالیات برای تعاونی‌ها

طبق ماده 5 قانون شرکت‌های تعاونی شرکت‌های مزبور که طبق مقررات تشکیل و اساسنامه آن‌ها به تصویب شورای عالی تعاون کشور می‌رسد از پرداخت حق ثبت و تمبر سهام و مالیات بر درآمد معاف می‌باشند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر

با

موسسه بین‌المللی ثبت سفیر تماس بگیرید.

درخواست مشاوره

"ضروری" indicates required fields